De schoonmaakactie van de Noordzeekust verloopt goed. Zo'n 830 vrijwilligers hebben in een week tijd al bijna 12.000 kilo afval opgehaald, meldt Stichting Noordzee maandag.

Dat is al meer dan vorig jaar toen in twee weken tijd ruim 11.500 kilo afval werd opgehaald. Overigens is er geen significante daling of toename van de hoeveelheid afval gemeten, laat een woordvoerster namens de stichting weten. ''Maar afval hoort niet in zee. Dat is niet goed voor mens en natuur", aldus de woordvoerster. 

Veel gevonden voorwerpen zijn afkomstig uit de scheepvaart en visserij. Naast veel plastic is er onder meer ook een koeienhuid en een wc-bril gevonden.

Volgens de organisatie ligt per 100 meter strand gemiddeld 380 stuks afval. Ruim 90 procent daarvan is plastic. Als dit plastic in zee belandt, raken zeedieren erin verstrikt. Of ze zien het aan voor voedsel, waardoor het in onze voedselketen terechtkomt, aldus de stichting.

De schoonmaakactie loopt nog tot en met zondag. Vrijwilligers kunnen zich nog inschrijven via beachcleanuptour.nl/etappes.