De douane heeft tijdens honderd procent-controles op luchthaven Schiphol in 2015 twintig procent minder drugssmokkelaars aangehouden dan in 2014. In totaal werden vorig jaar 645 smokkelaars op vluchten uit de Antillen, Suriname en Venezula gearresteerd.

Dat meldt een woordvoerder van de douane aan de NOS. De daling zet zich in sinds 2013, toen werden 854 drugssmokkelaars aangehouden tijdens volledige controles. In 2012 waren dit er nog 880.

De douane wil met conclusies wachten tot de daling ook de komende jaren doorzet. Er is volgens hen niet minder gecontroleerd.

Alle passagiers op 'risicovluchten', zoals Suriname, Venezuela en de Antillen worden vanaf 2003 streng gecontroleerd. Destijds werden alle passagiers gecontroleerd, tegenwoordig wordt aan de hand van passagierslijsten gericht ingeschat of iemand mogelijk een drugssmokkelaar is.

Het gaat om ongeveer dertig vluchten per week die extra worden gecontroleerd.

Volgens de woordvoerder kan niet met zekerheid worden vastgesteld of drugssmokkelaars Schiphol voortaan mijden. Georganiseerde misdaad reageert snel op maatregelen van de overheid, aldus de woordvoerder.