De 21e editie van de Canal Parade heeft zaterdagmiddag enkele honderdduizenden toeschouwers naar Amsterdam gelokt. 

Volgens de gemeente Amsterdam was het dit jaar net zo druk als vorig jaar, toen sprake was van een recordtoeloop op de botenparade.

Een exact cijfer valt volgens een woordvoerder van de gemeente echter niet te geven. Vooral het autovrij maken van de Prinsengracht en het verleggen van de route maakte het voor het publiek mogelijk een beter zicht te krijgen op de armada van tachtig deelnemende boten.

De politie noemt de situatie "gezellig en vredig".

Op verschillende plekken in Amsterdam was het zelfs zo druk, dat de politie geen mensen meer toeliet meldt AT5 in hun liveblog

De eerste boten hadden rond 13.30 uur de grachten bereikt. Zoals hoort zijn veel boten versierd met ballonnen en veren. Ook burgemeester Van der Laan is gearriveerd.

Er varen dit jaar weer een paar "bijzondere" boten mee, zoals de 75+ boot, een Marokkaanse boot en een biculturele boot, zo schrijft AT5.

Mensenrechtenschendingen

Homobelangenorganisatie COC heeft zaterdag bij de start van de Canal Parade aan EU-commissaris Vera Jourová meegegeven dat de Europese Commissie een einde moet maken aan de mensenrechtenschendingen op basis van seksuele geaardheid in de diverse EU-lidstaten. 

De Tsjechische vaart mee in de jaarlijkse Canal Pride in Amsterdam, die dit jaar in het teken staat van EuroPride. Het COC wijst erop dat in onder meer Litouwen, Polen en Hongarije wetten of gebruiken bestaan die haaks staan op het Europese streven naar acceptatie.

Jourová wil samen met andere Europese betrokkenen tijdens de Canal Parade steun betuigen aan de seksuele diversiteit. Volgens de EU-commissaris neemt de mate van discriminatie toe en moet luider steun worden uitgesproken voor de LHBT-gemeenschap als kwetsbare groep in de Europese samenleving.

Veiligheid

Tijdens de EuroPride Canal Parade door de Amsterdamse grachten is zaterdag "substantieel" meer politie op de been dan bij de voorgaande editie. Ook zijn extra speciale eenheden aanwezig in de stad om snel en daadkrachtig te kunnen optreden als daar aanleiding toe is. Dit is vanwege de extra waakzaamheid tijdens grote evenementen in Nederland. 

Naast zichtbaar meer agenten in de stad worden verkeersmaatregelen genomen om Amsterdam bereikbaar te houden voor nood- en hulpdiensten. Die maatregelen zullen tot verkeershinder leiden in de binnenstad. Zo mogen langs de route van de botenparade de hele dag geen auto’s rijden en mag er niet worden geparkeerd.

Bekijk beelden van de Canal Parade:

Canal Parade Amsterdam evenaart recordaantal toeschouwers
Canal Parade Amsterdam evenaart recordaantal toeschouwers

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto.Video's kunnen naar video@nu.nl Stream uw beelden via de NUlive-app (iOS) en (Android).