Coffeeshops die in een straal van minder dan 250 meter rondom een school liggen, mogen overdag op doordeweekse dagen dicht. De gemeente Amsterdam mag deze regel opleggen, zo oordeelde de rechtbank in de hoofdstad vrijdag.

De gemeente wil met de sluiting het softdrugsgebruik onder jongeren ontmoedigen. Daarom moesten per 1 januari 2014 de eerste coffeeshops de deuren sluiten op schooldagen.

Veertien eigenaren gingen tegen dit besluit in beroep, omdat ze meenden dat deze maatregel niet het beoogde effect heeft. Ze mochten namelijk al geen softdrugs verkopen aan minderjarigen. Bovendien vonden ze dat er te weinig tijd was om zich aan te passen aan de nieuwe openingstijden.

Volgens de rechtbank zijn de bevoegdheden van de gemeente op dit gebied heel ruim, omdat er sprake is van gedoogbeleid over de wettelijk nog altijd verboden verkoop van softdrugs. Bovendien zijn de coffeeshops ruim op tijd geïnformeerd over het nieuwe zogenoemde afstandscriterium, oordeelt de rechtbank.

Fases

De gemeente wil dat op basis hiervan 26 zaken uiteindelijk de deuren sluiten. Hiertoe werden vier fases ingesteld, te beginnen met beperktere openingstijden. Hoewel het beroep van de coffeeshophouders in principe alleen over deze aangepaste tijden ging, meent de rechtbank dat de gemeente ook mag overgaan tot de uiteindelijke sluiting.

Inmiddels zijn elf coffeeshops dicht. De resterende hebben nog tot 1 januari de tijd, omdat de gemeente een uitspraak van de Hoge Raad over de landelijke invoering van de wietpas wil afwachten. Dit vonnis komt naar verwachting binnen enkele maanden, liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten.

Den Haag, Utrecht en Rotterdam gingen de hoofdstad al voor met de invoering van het afstandscriterium voor de coffeeshops.