De 41-jarige Abdel O. uit Arnhem blijft voorlopig vastzitten op verdenking van het beramen van een aanslag. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald in een pro-formazitting.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had O. via Facebook contact met een Franse extremist, meldt de NOS.

De man werd in juni 2015 geleden aangehouden in Doesburg, toen hij zijn vrouw had bedreigd en een tas met explosieven bij zich had. 

De politie reageerde op een melding van een conflict in een huis in de Gelderse stad. O. verliet het huis met de fiets en werd klemgereden door de politie. Op dat moment gooide hij een tas weg, waar pijpbommen in zaten. De tas werd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onschadelijk gemaakt. 

O. werd veroordeeld tot vijf maanden cel.

Nieuwe aanhouding

Later werd O. weer aangehouden, aanvankelijk voor twee overvallen, maar het OM kwam al snel met zwaardere beschuldigingen. O. zou via Facebook en Whatsapp berichten hebben verstuurd over het beramen van een aanslag. 

Het OM gaat er nu vanuit dat O. sympathiseert met IS. "Ik heb alles klaarliggen", zou hij in een whatsappberichtje hebben geschreven bij een foto van een pijpbom. "Zij moeten voelen wat de dood is."

De rechtbank vindt deze aanwijzingen en beschuldigingen ernstig genoeg om de hechtenis van de man te verlengen.