De 41-jarige man die maandag in een NS-bus op de A4 een opmerking maakte over een bom, is dezelfde dag nog na verhoor door de politie vrijgelaten. Hij blijft echter wel verdachte van bedreiging, maakte de politie dinsdag bekend.

Over zijn motief is nog niks bekend.

Maandag kwam kort voor 9.00 uur bij de politie de melding binnen dat een man in een touringcar de opmerking had gemaakt dat de bus zou ontploffen. Een passagier die dit hoorde meldde zich bij de chauffeur die de politie waarschuwde.

De chauffeur heeft op aangeven van de politie zijn bus tot stilstand gebracht. Daarna heeft iedereen rustig de bus verlaten.

De man zei maandag tegen de politie dat hij geschrokken was van de commotie en dat het niet zo bedoeld was. Hij bood voor zijn arrestatie zijn excuses aan tegenover de andere passagiers.

Toestand

De politie zegt verder niet veel over zijn toestand. "Het is lastig vast te stellen of iemand verward is'', aldus een woordvoerder. "Het was in elk geval geen doorsnee passagier die op weg was naar Schiphol en de mensen in de bus waren behoorlijk nerveus geworden van zijn uitspraken'', aldus de zegsman. Wat zijn eindbestemming precies was, is onduidelijk.

Uit onderzoek bleek dat er geen explosieven in de bus aanwezig waren. De A4 werd maandag afgesloten en rond 10.25 uur vrijgegeven.