Actiegroep Milieudefensie spant een rechtszaak tegen de Nederlandse staat aan om de luchtkwaliteit. In heel het land moet die kwaliteit binnen zes maanden volgens de groep voldoen aan de Europese normen.

Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. Momenteel worden de normen nog op tientallen plaatsen overschreden door te hoge concentraties fijnstof en stikstofdioxide vooral afkomstig van het verkeer en de landbouwsector.

Volgens Milieudefensie komen als gevolg van de slechte luchtkwaliteit jaarlijks duizenden mensen eerder dan nodig om het leven. De eis volgt na het succes van actiegroep Urgenda. De Nederlandse overheid moest het klimaatbeleid aanscherpen nadat Urgenda naar de rechter was gestapt in 2015.

De jaarlijkse afname van de luchtverontreiniging in Nederland is volgens Milieudefensie geen reden om geduld te hebben. Ook nieuwe maatregelen zijn volgens de groep geen argument om te wachten. Een kilometerheffing noemt Anne Knol van Milieudefensie als een maatregel. Ook strengere richtlijnen voor houtkachels en het stimuleren van elektrische voertuigen zijn suggesties van de actiegroep.