De marechaussee heeft maandagavond de 20-jarige Laura Hansen aangehouden die uit het strijdgebied in Syrië zou zijn gevlucht. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie.

Tegen de Haagse vrouw loopt een strafrechtelijk onderzoek, zo maakte Justitie maandagavond bekend. Zij wordt verhoord. Op basis van dit verhoor worden de vervolgbeslissingen genomen.

Hansen zou tussen 1 september 2015 en 12 juli 2016 hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak.

Ze is omstreeks 19 september 2015 samen met haar thans 27-jarige partner en hun twee minderjarige kinderen naar Syrië en/of Irak gereisd, stelt het OM. De Raad voor de Kinderbescherming heeft de twee kinderen die in haar gezelschap reisden na aankomst in Nederland laten onderbrengen in een pleeggezin.

Justitie verwijst in een korte persverklaring naar een publicatie van de AIVD uit januari 2016 . Hierin staat dat het niet aannemelijk is dat buitenlandse vrouwen in Syrië verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd of andere ondersteunende handelingen voor Islamitische Staat te verrichten.