Oud-premier en CDA'er Piet de Jong is op 101-jarige leeftijd overleden. Hij stierf vorige week woensdag na een kort ziekbed en werd maandagochtend in besloten kring begraven. 

Dat bevestigt het CDA. 

De Jong was minister-president van 1967 tot 1971 namens CDA-voorloper KVP (Katholieke Volkspartij). Daarvóór was hij onder andere adjudant van koningin Juliana, staatssecretaris en minister van Defensie. Hij werd voor zijn militaire en politieke werk meerdere keren onderscheiden.

De Jong was tot op hoge leeftijd betrokken bij het CDA en verzette zich tegen samenwerking met de PVV en het korten op ontwikkelingshulp. 

'Diep bedroefd'

Premier Mark Rutte zegt op Facebook "diep bedroefd" te zijn over het overlijden van De Jong. "We zullen hem missen". Rutte noemt De Jong "Een van de meest gewaardeerde premiers van Nederland".

"Piet de Jong was mijn politieke betovergrootvader", zegt Rutte. "Met de relativerende blik van iemand die voor hetere vuren heeft gestaan, wist hij als oud-onderzeebootcommandant ons land op vaardige wijze door de woelige jaren zestig te leiden. Begripvol, maar standvastig. Met uitgestoken hand, maar daadkrachtig. Precies de premier die Nederland op dat moment nodig had."

Rutte: "Ik denk met grote genegenheid terug aan onze ontmoetingen. Met een eeuw levenservaring waren zijn observaties altijd sterk en bevlogen, maar tegelijkertijd rijk aan nuance."

Reactie CDA

Het CDA is de overleden ex-premier Piet de Jong zeer erkentelijk ''voor het vele werk dat hij voor ons land en voor de partij heeft verricht''. De christendemocraten laten dat maandag op hun website weten.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma noemt De Jong een koersvaste premier in een roerige tijd. Hij herinnert zich hem als een uniek persoon. ''Ik gedenk hem met grote dankbaarheid. Piet de Jong was een warme en innemende persoonlijkheid. Tot op het laatst bleef hij zeer betrokken bij de politiek. Hij sprak met humor en relativeringsvermogen over zijn eigen rol in de politiek.''

Video: Kabinet De Jong beëdigd (1967)

Kabinet De Jong beëdigd (1967)
Kabinet De Jong beëdigd (1967)

Beeld: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid