Op de A4 bij Sloten, in de richting van Schiphol, is maandagochtend rond 9.30 uur een bus ontruimd. Een man werd op de snelweg onder schot gehouden door het arrestatieteam en vervolgens aangehouden. 

De politie Amsterdam stelt dat een "vermoedelijk verwarde man" in een bus is aangehouden na "vreemde opmerkingen met daarin het woord 'bom".

AT5 meldt dat het om een 41-jarige Amsterdammer gaat.

Volgens de politie hebben enkele passagiers na de opmerking de buschauffeur ingelicht die de bus aan de kant heeft gezet. Daarop heeft iedereen de bus verlaten.

De man hield zijn armen in de lucht en moest zijn shirt uittrekken. De operatie werd uitgevoerd door het arrestatieteam en ondersteund door de marechaussee. De man zou in redelijke rust hebben gewacht tot hij werd aangehouden. Hij is geschrokken en de indruk hebben gewekt dat dit niet zijn bedoeling was.

Onderzocht

De bus werd "uit voorzorg" onderzocht. De A4 werd afgesloten en rond 10.25 uur vrijgegeven. In het voertuig is niets verdachts aangetroffen. De ontruimde touringcar is een bus die door de NS werd ingezet.

Video: Arrestatieteam houdt verwarde man aan

Arrestatieteam houdt verwarde man aan op A4 bij Schiphol
Arrestatieteam houdt verwarde man aan op A4 bij Schiphol

Extra controles

De operatie op de A4 viel toevallig samen met de extra controles op en rond Schiphol. Die maatregelen, ingesteld voor onbepaalde tijd, zijn getroffen vanwege "een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven". 

Vrijdagavond werd besloten tot de maatregelen door de driehoek bestaande uit burgemeester, hoofdofficier en marechaussee in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het gaat om zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen.