Controles marechaussee bij Schiphol voor onbepaalde tijd

De maatregelen op en rond luchthaven Schiphol gelden voor onbepaalde tijd. Er worden extra controles uitgevoerd vanwege "een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven".

Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee aan NU.nl.

Het is volgens de marechaussee te vroeg om te zeggen wanneer er gestopt wordt met de extra controles. "Ze gelden voor onbepaalde tijd." Het is dan ook mogelijk dat de verscherpte maatregelen nog enkele dagen aanhouden. De controles gaan in ieder geval zondag door.

Vrijdagavond werd besloten tot de maatregelen door de driehoek bestaande uit burgemeester, hoofdofficier en marechaussee in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het gaat om zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen.

De gemeente Haarlemmermeer kan niet concreter zijn over het 'signaal' dat aanleiding is voor het verscherpte toezicht. Wel is duidelijk dat het signaal past "binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat als sinds 2013 substantieel is".

Video: Maatregelen op en rond Schiphol om dreiging

Vliegverkeer

Het vliegverkeer ondervindt zaterdag vooralsnog geen vertraging. "Alle vluchten vertrekken als gepland. Of er mensen hun vliegtuig gaan missen, kan ik op dit moment niet zeggen. Daar is nog geen duidelijk beeld van'', aldus een woordvoerster van Schiphol.

Het is zaterdag een van de drukste dagen op Schiphol. Veel mensen gaan op vakantie. Ook olympische sporters verzamelen zich op de luchthaven om af te reizen naar Rio de Janeiro. "Juist omdat het een van de drukste dagen is, hebben we vooraf alle reizigers gewaarschuwd ruim op tijd te komen. Op dit moment geeft de situatie op Schiphol een normaal beeld bij grote drukte. Ik zie nog geen extreem lange rijen.''

Ook het treinverkeer ondervindt vooralsnog geen vertragingen door de maatregelen, meldt de NS. De marechaussee voert controles uit op de perrons op Schiphol, maar niet in de treinen.

Lees meer over:
Tip de redactie