Op en rond Schiphol zijn zaterdag extra maatregelen getroffen in verband met ''een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven''.

De marechaussee voert extra controles uit, bevestigt een woordvoerder aan NU.nl. 

De zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer heeft vrijdagavond in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) daartoe besloten. Wat de extra maatregelen precies inhouden is nog niet duidelijk. 

Enkele onzichtbare maatregelen zijn vrijdagavond en -nacht al ingegaan. De extra maatregelen worden sowieso de hele zaterdag nog getroffen, aldus de woordvoerder.

Een woordvoerster van de gemeente kan op dit moment niet concreter zijn over welk 'signaal' aanleiding was voor de maatregelen. Maar dit signaal past ''binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is". Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol.

"Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien''. Een woordvoerder van de NCTV kan eveneens geen uitspraken doen over de aard van het 'signaal'. Hij zegt dat de maatregelen ''uit voorzorg'' worden genomen.

De aanvullende maatregelen zijn zichtbaar en bezoekers zullen deze merken, stelt de gemeente. Verder is de aanwezigheid van beveiliging geïntensiveerd. 

Video: Maatregelen op en rond Schiphol om dreiging

Maatregelen op en rond Schiphol om dreiging
Maatregelen op en rond Schiphol om dreiging

Files

Bij Schiphol stonden zaterdagochtend lange files door de extra controles, meldt de VID. Rond 12.30 uur waren de meeste files echter al opgelost. De VID adviseert vakantiegangers die een vlucht moeten halen voldoende tijd in te plannen.

Vliegverkeer

Het vliegverkeer ondervindt zaterdag vooralsnog geen vertraging. "Alle vluchten vertrekken als gepland. Of er mensen hun vliegtuig gaan missen, kan ik op dit moment niet zeggen. Daar is nog geen duidelijk beeld van'', aldus een woordvoerster van Schiphol.

Het is zaterdag een van de drukste dagen op Schiphol. Veel mensen gaan op vakantie. Ook olympische sporters verzamelen zich op de luchthaven om af te reizen naar Rio de Janeiro. "Juist omdat het een van de drukste dagen is, hebben we vooraf alle reizigers gewaarschuwd ruim op tijd te komen. Op dit moment geeft de situatie op Schiphol een normaal beeld bij grote drukte. Ik zie nog geen extreem lange rijen.''

Ook het treinverkeer ondervindt vooralsnog geen vertragingen door de maatregelen, meldt de NS. De marechaussee voert controles uit op de perrons op Schiphol, maar niet in de treinen.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze op NUfoto.nl Video's kunt u mailen naar video@nu.nl