Aanhangers van Fethullah Gülen in Nederland vrezen dat aan de bedreigingen en het geweld tegen hen voorlopig geen einde komt. Dat hebben zij vrijdag laten weten tijdens een persconferentie in Den Haag. 

Volgens vertegenwoordigers van de Gülen-beweging zijn er behalve de tientallen aangiften die al zijn gedaan, nog enkele tientallen nieuwe aangiften onderweg.

Gülen-vertegenwoordiger en directeur van de maatschappelijke organisatie Platfor INS, Saniye Calkin, was een van de sprekers. Ze laat weten dat de Nederlandse overheid de invloed van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Nederland zou moeten minimaliseren om de spanningen tegen te gaan. Volgens haar is oproepen tot kalmte niet voldoende.

Nederland zou volgens Calkin moeten tegengaan dat Turkse moskees en andere organisaties die door Ankara worden gefinancierd de vrijheid van Turkse Nederlanders aantasten.

''Als die financiering van buitenaf mijn vrijheid en veiligheid in Nederland beperken, dan moeten die financieringen stoppen. Dan moet de overheid zeggen nee, dat kan hier niet, want dat schendt onze fundamentele waarden'', aldus Calkin die zelf ook aangifte heeft gedaan van bedreiging.

Video: Gülen-aanhangers vrezen spanningen

Gülen-aanhangers in Nederland vrezen voortduren spanningen
Gülen-aanhangers in Nederland vrezen voortduren spanningen

Nederland

Ze constateert dat de beschuldigingen van de Turkse overheid tegen de aanhangers van Gülen niet alleen in Turkije doorgaan, maar ook Nederlandse Turken bereiken. Erdogan houdt de in de Verenigde Staten wonende geestelijke Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in Turkije.

Volgens Calkin bestaat de angst voor een tweede golf vijandelijkheden op onder meer scholen als veel Turkse Nederlanders na de vakantieperiode terugkomen uit Turkije Volgens de Gülen-aanhangers zijn de vakantiegangers blootgesteld aan haatzaaierij door Turkse media.

De Gülen-aanhangers zijn ook boos dat de Turkse ambassadeur in Nederland heeft opgeroepen om hun beweging te bestrijden, omdat het een terroristische organisatie zou zijn.