De rechtbank in Leeuwarden heeft de 47-jarige Folkert F. uit Drachten donderdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, omdat hij in december vorig jaar een explosie veroorzaakte in een flat in Drachten.

Volgens de rechtbank was F. volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij de explosie veroorzaakte. Hij zette in zijn huis de gaskraan open, waarna er een explosie ontstond die ervoor zorgde dat twaalf woningen instorten en nog eens zes woningen onherstelbaar beschadigd raakten.

De veroordeling komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Bekijk hier de ravage na de explosie:

Bekijk hier de ravage na de explosie in Drachten:
Bekijk hier de ravage na de explosie in Drachten:

Stemmen

De rechtbank legde geen gevangenisstraf op omdat de man niet in staat was zelf besluiten te nemen tijdens het veroorzaken van de explosie.

Tijdens de behandeling van de zaak vertelde F. dat hij stemmen van God en zijn overleden moeder hoorde. Hij vulde daarom een rubberboot met gas om naar zijn moeder in de hemel te varen.

In het huis van F. hing al een enorme gaswolk toen hij zijn waterkoker uit het stopcontact haalde. Dit veroorzaakte naar alle waarschijnlijkheid de explosie.

Bewoners van de flat hebben bijna allemaal nieuwe woonruimte gevonden. Een gedeelte van de flat is in januari gesloopt omdat het instabiel was.