Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de politieagent die op 30 mei in het Schiedamse Beatrixpark een 21-jarige Capellenaar neerschoot, niet vervolgen. De jongeman kwam daarbij om het leven.

Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt

De officier van Justitie constateert dat de politieman volgens de regels gebruik heeft gemaakt van zijn vuurwapen. 

"Gelet op alle feiten en omstandigheden is de inschatting van dreigend gevaar voor de agent reëel geweest en kon hij handelen zoals hij gedaan heeft", aldus het OM. 

De beslissing van de officier is woensdag aan de agent en de nabestaanden van de overleden man overgebracht. De nabestaanden van het slachtoffer hadden aangifte tegen de agent gedaan omdat hij in hun ogen onterecht had geschoten. 

Confrontatie

Het OM vermoedde eerder al dat de man die avond bewust de confrontatie met de politie had gezocht. Dit vermoeden is nu door het verdere onderzoek bevestigd. 

De 21-jarige man meldde de avond van 30 mei dat hij in het Beatrixpark was beroofd en beschoten. Pas later bleek dat hij de overval had verzonnen en zijn eigen signalement had doorgegeven als dat van de overvaller. De agent die ging kijken, wist dat niet en ging ervan uit dat degene die aan het signalement voldeed, een vuurwapen had.

Hij probeerde de man aan te houden, maar die rende op hem af, waarna de agent gericht schoot. De Capellenaar werd één keer geraakt en overleed ondanks reanimatiepogingen.