De schutter en twee medeplegers van de moord op Litouwer Gintas Macionis in Huijbergen zijn elk veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf.

Een vierde verdachte, de chauffeur die op de uitkijk stond bij de liquidatie, wordt als medeplichtige beschouwd en moet negen jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag bepaald.

Volgens de rechtbank staat vast dat schutter Nermin B. in februari 2014 samen met medeplichtige Goran K. naar een voormalig vakantiepark reed en daar de koelbloedige liquidatie uitvoerde op Macionis, die in het criminele circuit verkeerde.

De zaak kwam aan het rollen doordat K. een verklaring aflegde bij de Duitse politie. Hierdoor kon het Openbaar Ministerie het onderzoek hervatten en de verdachten arresteren. De rechtbank baseerde zich bij haar oordeel onder meer op de verklaringen van K., belgegevens van de verdachten en de resultaten van het DNA-onderzoek.

Oprit

De liquidatie, die plaatsvond op de oprit van de woning van het slachtoffer, werd betaald met geld en drugs. Twee andere verdachten speelden een coördinerende rol. Zo deden zij een voorverkenning, gebruikten ze de woning van een van hen als uitvalsbasis en verwijderden ze sporen.

Bij het bepalen van de strafmaat liet de rechtbank het doelbewuste plan en de kille uitvoering van de moord meewegen. Voor het mee beramen en de hulp bij de uitvoering van de liquidatie werden aan de twee medeplegers, Dren S. en Dragan C., celstraffen van achttien jaar opgelegd. De schutter kreeg dezelfde straf.

Het OM eiste drie keer achttien jaar en een keer negentien jaar.