De 37-jarige Alex L. is dinsdag veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op zijn vriendin (41) en moord op zijn 15-jarige stiefdochter.

Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald.

De vrouw en het meisje werden vorig jaar 12 december omgebracht in hun woning in Lelystad waarna L. hun lichamen verstopte in de kruipruimte van het huis. De lichamen werden de avond erna gevonden. L. verbleef die tijd in een tent in het bos, waar de politie hem uiteindelijk aanhield.

L. gaf na een maand toe dat hij zijn vriendin en stiefdochter heeft omgebracht. Hij wurgde naar eigen zeggen zijn vriendin nadat ze ruzie hadden gekregen omdat hij de relatie met haar had verbroken. Zij draaide daarop de deur op slot en vertelde L. dat hij niet mocht vertrekken.Toen ''knapte er iets bij me", zei L. tijdens de zitting op 13 juli.

Zijn stiefdochter kwam af op de herrie en zag haar moeder levenloos zag liggen. L. zag daarom geen andere keus om haar ook om te brengen. Voordat hij dat deed verkrachtte hij haar en liet haar daarna een uur vastgebonden zitten op een stoel om een joint te roken en wurgde het meisje vervolgens.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging. De hoogst mogelijke straf.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben vastgesteld dat L. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Bovendien noemen zij het gevaar op herhaling groot. De officier van justitie zei dan ook dat L., die alleen voor de doodslag op zijn vriendin verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard, ''onder geen beding onbehandeld mag terugkeren in de samenleving". 

De lange celstraf voorafgaand aan zijn behandeling noemde zij de enige passende vergeldingsmaatregel. In het geval van de stiefdochter gaat justitie uit van moord.