
'Turkije zal Nederland om hulp vragen bij aanpak Gülen-aanhang'
Dat zegt de Turkse ambassadeur in Nederland Sadik Arslan maandag tegen de NOS. "Kijk naar de strijd tegen IS, ook aanhangers daarvan worden aangepakt."
Zo zijn er in ons land scholen die volgens Turkije aan Gülen zijn verbonden. Volgens Arslan worden die scholen door Nederland gefinancierd, maar zijn ze nauw verbonden met Gülen en zijn beweging "met duistere plannen".
De Gülenbeweging wordt door Turkije als een terroristische organisatie beschouwd. De mislukte coup in het land is volgens president Erdogan het werk van de aanhang van Gülen.
Het land heeft drie maanden de noodtoestand uitgeroepen en ook het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens wordt in die periode opgeschort.
Omhelzen
Arslan waardeerde de steun na de aanslag op het vliegveld van Istanbul, maar noemt de couppoging "duizend keer erger". "Ons kabinet is met F-16's gebombardeerd. Nederland en Europa moeten Turkije juist omhelzen en niet sympathiseren met de mensen die achter de staatsgreep zitten."
De ambassadeur hoopt op meer steun aan zijn land. "Er zijn wel officiële verklaringen die de staatsgreep afkeuren, maar je hoort de mitsen en maren erin. Terwijl in Turkije nu iedereen eensgezind is, de regering en de oppositie."
Dat de staatsgreep is mislukt, noemt hij een geluk. "Als we 16 juli op een andere manier wakker waren geworden, was het voor Europa een zwarte dag geweest. Erger dan een brexit."
Scène
Dat commentatoren schreven dat de staatsgreep mogelijk in scène is gezet, vindt Arslan kwetsend. "Dat is natuurlijk niet zo. We hebben hier meer dan 2500 gewonden en 250 doden, vooral burgers."
Arslan keurt het geweld dat Turkse Nederlanders gebruiken tegen aanhangers van Gülen af en vindt dat zij aangepakt moeten worden door de politie. Maar hij begrijpt dat de spanningen ook hier zichtbaar zijn. "Het Turkse volk is iets verschrikkelijks overkomen, dus wat verwacht je dan? Dat ze de aanhangers van Gülen gaan omhelzen?"
Europese landen, waaronder Nederland, hebben kritiek op de handelingen van Erdogan na de mislukte couppoging. Tienduizenden mensen zijn opgepakt, waaronder rechters, ambtenaren, leraren, academici en luchtvaartmedewerkers. Allen worden verdacht van het steunen van Gülen.
Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep