De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag vier jongeren veroordeeld tot zes jaar cel voor het reizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij terreurgroepen.

De veroordeelden waren allemaal afwezig, omdat ze in Syrië of Irak zijn. Een van hen is daar mogelijk al omgekomen in de strijd.

Het gaat om vier mannen in de leeftijd van 23 tot 29 jaar die zich in Syrië of Irak hebben aangesloten bij het al-Nusra Front, Islamitische Staat (IS) of een andere jihadistische organisatie. De rechter heeft de eis van het Openbaar Ministerie (OM) overgenomen.

De jihadisten hadden Nederland in 2012 en 2013 verlaten. Het OM kreeg de vier, en dertien anderen, op de korrel in een grootschalig onderzoek naar jihadisten dat in 2013 was ingesteld.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds

Aanklacht

Het OM heeft de vier aangeklaagd vanwege deelname aan een terroristische organisatie, het voorbereiden van terroristische misdrijven en opruiïng door de jihad via sociale media aan te prijzen.

De rechter acht bewezen dat de vier zich hebben aangesloten bij een criminele terroristische organisatie. Ze zijn ook veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Kamp

Een van de mannen is veroordeeld voor het deelnemen aan een trainingskamp voor terroristen, terwijl een van de anderen daarvoor is vrijgesproken.

Twee mannen zijn schuldig bevonden aan opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven. Een van de mannen heeft volgens de rechter meegewerkt aan de terreurdocu 'Oh Oh Aleppo'. Een derde werd vrijgesproken.

Tevreden

Het OM heeft laten weten tevreden te zijn met de uitspraak van de rechter. "Het is belangrijk om de zaak aan de rechter voor te leggen, ook al bevinden ze zich in Syrië of Irak."

Door de veroordeling kunnen de mannen direct worden aangehouden en vastgezet, als ze terugkomen in Nederland. Ook staan de vier internationaal gesignaleerd.

Dood

De 28-jarige Driss D., een van de verdachten, is mogelijk omgekomen in Syrië of Irak. De familie van de man heeft al maanden geen teken van leven gehad en berichten ontvangen over zijn dood.

Het OM wilde dat het proces tegen D. doorging, zolang er geen onomstotelijk bewijs was dat hij daadwerkelijk was omgekomen. Het kan zijn dat hij door de terreurorganisatie dood is verklaard, zodat hij onder de radar kan opereren.

Rechtszaak

De behandeling van de rechtszaak was in de extra beveiligde rechtbank Schiphol, terwijl de uitspraak werd gedaan door de rechtbank Den Haag. De vier verdachten hadden geen advocaten.

In de zogenoemde Context-zaak staan zeventien jihadgangers terecht. Negen van hen kregen in december een straf van zes jaar opgelegd. De zaak tegen een van hen is aangehouden, omdat de verdachte mogelijk dood is.

Tegen drie verdachten loopt de zaak nog.