Het kabinet vraagt Turks-Nederlandse burgers om aangifte te doen als zij zich bedreigd voelen door sympathisanten van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken schrijft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. 

Naar aanleiding van de couppoging in Turkije zijn in Nederland de afgelopen dagen demonstraties geweest in onder andere Rotterdam, Deventer, Zaandam en Tilburg.

Turks-Nederlandse burgers die niet voor Erdogan zijn, worden volgens de minister bedreigd en ervaren intimidatie. "Dat is onacceptabel. In een democratische rechtsstaat is iedereen vrij zijn mening te uiten", schrijft Koenders. 

Gülen

Ook circuleren er op de sociale media lijsten van Nederlandse bedrijven en ondernemers die zouden moeten worden geboycot vanwege hun vermeende sympathie met de Gülen-beweging. Prediker Gülen is de rivaal van Erdogan, de regering in Ankara meent dat Gülen het brein is achter de couppoging.

Daarnaast ervaren Gülen-aanhangers het vlagvertoon bij moskeeën en de pro-Erdogandemonstraties bij Turkse consulaten in Rotterdam en Deventer als provocerend.

Koenders wijst er verder op dat journalisten zijn belemmerd bij het uitvoeren van hun werk: ''Dit raakt aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, fundamentele waarden in onze samenleving.''

Rust bewaren

De minister vindt het belangrijk dat signalen van dit soort incidenten herkend worden en daarom roept het kabinet op om aangifte te doen bij de politie. "Het is van belang dat signalen serieus worden genomen en mensen die over de schreef gaan dit niet vrijblijvend kunnen doen."

Het kabinet doet een beroep op iedereen om de rust in de Turks-Nederlandse gemeenschap te bewaren en verdere escalatie te voorkomen. De overheid onderhoudt nauw contact met Turkse maatschappelijke organisaties en gemeenten waar spanningen spelen of dreigen.

Spoedoverleg

Het CDA wil spoedoverleg met minister Koenders. De oppositiepartij wil dat het kabinet aandringt op het stopzetten van de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en kandidaat-lidstaat Turkije.

De christendemocraten vinden het onbegrijpelijk dat Turkije nog steeds is uitgenodigd voor de bijeenkomst in Slowakije. Het CDA wil daar met spoed een reactie op van het kabinet, zegt Kamerlid Pieter Omtzigt.

Afgelopen zaterdag, na de mislukte coup in Turkije, voelden de regeringspartijen VVD en PvdA niets voor een onderbreking van de zomerpauze van de Tweede Kamer voor een debat over Turkije.