Het huisarrest van dertien leden van de motorclub Bandidos is donderdag door de rechtbank in Limburg opgeheven. De contactverboden blijven grotendeels in stand.

De mannen worden verdacht van afpersing, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

De motorclubleden werden in mei vorig jaar opgepakt, maar zijn sinds november op vrije voeten en sindsdien aan huis gebonden.

Hun advocaten hadden om opheffing van het huisarrest gevraagd en met succes. De rechtbank nam deze beslissing gelet op de verstreken tijd en de te verwachten tijdsduur voordat de inhoudelijke behandeling van de zaak zal plaatsvinden.

Het Openbaar Ministerie zegt het dossier grotendeels af te hebben en verwacht in oktober alles rond te hebben.

De rechtbank hield wel de contactverboden in stand. De verdachte Bandidos mogen geen contact hebben met elkaar en andere mensen die op een lijst staan die is opgesteld door het OM. De verdachten mogen wel weer contact hebben met hun vader en of zoon.

Raketwerpers

De politie viel in mei 2015 in Limburg 35 woningen en 40 garageboxen binnen. In een box vonden agenten onder meer vijf raketwerpers.

Ook nam de politie tijdens de invallen automatische wapens en handvuurwapens in beslag, en stootten de agenten op een drugslaboratorium en een wietplantage. Advocate Stevens ontkende eerder al dat er bij de Bandidos een groot vuurwapenarsenaal zou zijn gevonden.