Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) heeft in 2015 meer mensen op een rijcursus gestuurd nadat ze betrapt waren op rijden onder invloed.

In totaal kregen 10.312 personen deze verplichte maatregel opgelegd, tegenover 9.036 personen in 2014, zo laten de cijfers zien die door LocalFocus zijn opgevraagd bij het CBR. 

Het CBR kan twee cursussen opleggen, namelijk de LEMA (Licht Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) en iets zwaardere EMA (Educatieve Maatregel Alcohol in het Verkeer). De stijging van het aantal opgelegde cursussen komt volledig voor rekening van de laatste maatregel.

De EMA werd vorig jaar 7.753 keer opgelegd, wat een stijging van 34 procent betekent. De lichtere variant werd iets minder vaak uitgevoerd, namelijk 2.559 vorig jaar tegenover 3.325 in 2014.

Alcoholslot

Volgens het CBR wordt de stijging van de opgelegde zwaardere maatregelen veroorzaakt door het verdwijnen van het alcoholslotprogramma. Tot het najaar van 2014 kregen automobilisten die aangehouden werden met een promillage tussen 1,3 en 1,8, een alcoholslot in hun auto. Deze personen krijgen nu de zwaardere cursus opgelegd.

In het westen van het land krijgen relatief meer mensen een alcoholcursus opgelegd dan mensen die in Oost-Nederland wonen.

Het CBR heeft daar geen verklaring voor. Het is namelijk niet duidelijk of er in het westen meer alcoholcontroles worden uitgevoerd dan in de rest van Nederland.

Alcoholcursussen