Code oranje is woensdagavond ook in de provincie Gelderland rond 19.30 uur ingetrokken. Woensdagmiddag werd deze van kracht, ook in Utrecht en Noord-Brabant, door zwaar onweer. Lokaal was er kans op zware windstoten van 75 kilometer per uur. Ook kon er hagel vallen en veel regen in korte tijd.

Om 18.00 uur is code oranje voor de provincies Utrecht en Noord-Brabant alweer ingetrokken, zo meldt het KNMI. In overige provincies, behalve de westelijke, staat nog wel code geel uit vanwege onweersbuien. 

De meeste buien trekken in de avond naar het noordoosten weg, waarna het grotendeels droog wordt. Alleen in het zuidoosten blijft er kans op een (onweers)bui. 

Video: Noodweer in Nijmegen 

Tropische dag

Op de eerste tropische dag van het jaar waas Eindhoven de warmste plek van het land met 35,2 graden, meldt Weeronline.

Ook in Arcen, Gilze en Rijen en Hupsel en andere plaatsen in het zuiden en oosten van het land steeg het kwik tot 35 graden.

In De Bilt wees de thermometer tegen 16.00 uur 32,9 graden aan. Daarmee was woensdag de warmste 20 juli sinds het begin van de metingen in 1901. Als het kwik in De Bilt de 30 graden bereikt, wordt gesproken van een tropische dag.

Lokaal werden door weeramateurs nog hogere temperaturen gemeten. Zo was het in de binnenstad van Nijmegen tijdens de Vierdaagse 37,1 graden, aldus Weeronline.

Wadden

Zelfs op de Waddeneilanden was het tropisch warm. Op Terschelling en Vlieland steeg de temperatuur naar 30,2 graden. Tropische dagen komen zelden voor op de Wadden.

In de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel is nog steeds een hittewaarschuwing van kracht. Nadat een tropische woensdag blijft het donderdag met 25 tot 30 graden nog steeds warm. Ook in de nacht zal het rond 20 graden zijn.

Temperatuur

hittekaart