Een 18-jarige man is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot tien jaar cel en tbs voor de moord op zijn oma (67), moeder (50) en zusje (10) in Veghel.

De straf van de rechtbank is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Hoewel de man op het moment van de moord minderjarig was, verzocht het OM de rechtbank om hem als volwassene te berechten. De kinderrechter nam dit verzoek over. De rechtzaak vond vanwege de leeftijd van de verdachte wel plaats achter gesloten deuren. 

Advocate Annet Laeyendecker heeft haar cliënt geädviseerd in hoger beroep te gaan tegen de straf. "Ik had, gelet op verschillende rapporten, niet verwacht dat de rechtbank een volwassenenstraf op zou leggen aan mijn cliënt."

Volgens de raadsvrouw, die meteen na het vonnis met haar cliënt belde, reageerde de man zonder emotie op de opgelegde straf en maatregel.

Suïcidaal

De man zou zijn familieleden op 1 september vorig jaar hebben omgebracht in hun huis in Veghel. Hij was sinds de zomer suïcidaal.

Op de dag dat hij de moord pleegde, door zijn zusje te wurgen en zijn moeder en oma meermalen met een zware bal op het hoofd te slaan, was hij bang dat zijn familie hem van een zelfmoordpoging zou weerhouden.

Bekijk hier de uitspraak van de rechter:

Man (18) krijgt 10 jaar cel en tbs voor ombrengen familieleden
Man (18) krijgt 10 jaar cel en tbs voor ombrengen familieleden

Ontoerekeningsvatbaar

Deskundigen zeiden eerder dat de man zwaar ontoerekeningsvatbaar was. Het OM was van mening dat hij beter behandeld kan worden in een tbs-kliniek voor volwassenen.

De vader van gezin was al eerder overleden. Het gezin was niet bekend als probleemgezin.