Eerste tropische dag van 2016 een feit

De eerste tropische dag van 2016 is op woensdag om 12.30 uur officieel een feit. In De Bilt werd op dat moment een temperatuur van 30,1 graden gemeten. 

Volgens Weeronline is het in het zuiden, oosten en in de duinen aan de westkust 31 tot 32 graden. 

De hoogste temperatuur is gemeten in het Brabantse Gilze-Rijen, daar heeft de thermometer is 35 graden aangetikt. In Eindhoven werd het 34,9 graden. Daarmee meten de weerdiensten de warmste 20 juli sinds het begin van de metingen aan het begin van de vorgie eeuw.

De laatste tropische dag was op 3 augustus 2015. Toen werd ook de 30-gradengrens bereikt. In Volkel werd die dag een temperatuur van 33,6 graden gemeten.

Hitteplan

Sinds dinsdag is het Nationaal hitteplan in werking voor de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middag te beperken en veel in de schaduw te blijven.

Video: Wat is het Nationaal hitteplan?

Onweer

De hete dag sluit in de avond wel af met lokaal stevig onweer waardoor de hitte grotendeels wordt verdreven. Het kan plaatselijk zelfs hagelen, met veel bliksem en zware windstoten. De kans op buien is in het westen het kleinst.

Gemiddeld zijn er vier officiële tropische dagen per jaar in Nederland. Het jaar met de meeste tropische dagen in De Bilt was in 1974.

Slechte zomer

Toen werd veertien keer de 30-gradengrens behaald of overschreden. In 2006 lukte dit dertien keer. Sinds 1901 waren er 37 jaren zonder een tropische dag. De laatste keer was tijdens de slechte zomer van 1993.

Hittekaart:

hittekaart

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie