De chemische fabriek Chemours in Dordrecht, voorheen Dupont, heeft verbaasd gereageerd over de ophef over de stof GenX, die volgens toxicologen kankerverwekkend is en niet meer mag worden gebruikt. 

"Ik begrijp niet waarom dit in het nieuws is," zegt een woordvoerder van Chemours tegen NU.nl.

Woensdag publiceerde de Volkskrant een oproep van toxicologen, die zeggen dat Chemours "onmiddellijk moet stoppen" met het gebruik van GenX, dat onder meer wordt gebruikt voor de productie van anti-aanbaklagen en flosdraad.

De toxicologen baseren zich op een Amerikaans onderzoek dat in maart werd gepubliceerd door tijdschrift Intercept. Daaruit blijkt dat GenX kanker, nier- en leverschade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt bij muizen en ratten.

Volgens een woordvoerder van Chemours zeggen de resultaten van het onderzoek niets over de gezondheidseffecten van Genx bij mensen. "Om de chemische veiligheid vast te kunnen stellen en te beoordelen worden in testsituaties zeer hoge doses gebruikt," aldus een verklaring voor omwonenden die sinds mei op de website staat.

Het bedrijf meldt dat de waarden van de stof die door Chemours worden gebruikt "heel ver onder" dit niveau liggen. "Natuurlijk worden die proefdieren daar ziek van," zegt een woordvoerder. "Als je twintig liter water drinkt, krijg je ook kanker."

C8

Het bedrijf meldt dat "lang is gezocht" naar GenX als een alternatief voor de stof C8, die na een vergelijkbaar laboratoriumonderzoek als "verdachte stof" werd geklasseerd op de Europese lijst voor zorgwekkende stoffen. GenX staat hier niet op. Medewerkers van de fabriek zeggen ziek te zijn geworden van C8. Justitie begon onlangs een strafrechtelijk onderzoek.

Volgens Chemours stapelt GenX zich, in tegenstelling tot C8, niet op in het bloed, waardoor het veel sneller door het lichaam wordt afgebroken. Volgens de toxicologen zijn de uitkomsten van laboratoriumonderzoeken naar beide stoffen hetzelfde en kan dus worden aangenomen dat ook de gezondheidsrisico's bij mensen vergelijkbaar zijn.