Telefoons van verdachten liquidatiepoging Diemen gekraakt

De gecodeerde telefoons van twee hoofdverdachten van de liquidatiepoging op Peter R. in Diemen zijn gekraakt door het Nationaal Forensisch Instituut (NFI).  

Dat is woensdag bekend geworden tijdens een tussentijdse zitting in de zaak waar de voortgang van het onderzoek is besproken. Het Parool en het NRC Handelsblad berichten over de kraak.

Het Openbaar Ministerie heeft de beschikking over sms-berichten waarin de periode voorafgaand aan de liquidatiepoging en na de mislukte moord wordt besproken. 

Criminelen maken veelvuldig gebruik van Blackberrys met Pretty Good Privacy (PGP), een extra beveiligingsprogramma. Het NFI heeft dit programma eind 2015 weten te kraken wat veel informatie oplevert voor de politie. 

Opdrachtgever

Verdachte Atif M. zegt vlak na de liquidatiepoging dat een verdachte is gearresteerd en dat zij zelf veilig zijn. Een tweede verdachte vraagt zich af hoe de politie kon weten waar de verdachten waren heengereden. Ook is er contact met een onbekend persoon waarvan het OM vermoedt dat het de opdrachtgever of een tussenpersoon is.

De verdachten hadden in eerste instantie het plan om R. aan te houden vermomd als een politie met een stopbord, maar dit mislukte.

In een ander sms-bericht wordt het weghalen van een auto met daarin semtex (springstof) besproken. "Morgen halen we die Audi weg uit die loods met die semtex", schrijft Het Parool. 

In februari liet de politie weten in november twee kilo semtex (springstof) in de vluchtauto van de vier verdachten te hebben gevonden. 

Diemen

R. zat in een auto op een parkeerterrein aan het Fregat in Diemen, toen hij op 5 november vorig jaar onder vuur werd genomen met een automatisch wapen. Hij werd meerdere keren geraakt, maar overleefde de liquidatiepoging.

De dag erna werden vier mannen, in leeftijd variërend van 26 tot 33 jaar, aangehouden in verband met de moordpoging. Drie van hen zitten vast.

Hillis

De 44-jarige R. was een bekende van de politie en een bekende in het criminele milieu. R., alias Pjotr, had contacten met de in 2011 in Amsterdam geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Het wordt gezegd dat R. enige tijd zijn bodyguard is geweest.

Lees meer over:
Tip de redactie