De Dordtse teflonfabriek Chemours, beter bekend als DuPont, stoot een kankerverwekkende stof uit over de buurt. Volgens toxicologen bedreigt de chemische stof de gezondheid van werknemers en omwonenden.

Dat schrijft de Volkskrant woensdagochtend op basis van resultaten van laboratoriumtests. De stof, GenX, veroorzaakte in de tests onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen bij ratten en muizen.

Toxicologen roepen Chemours op onmiddellijk te stoppen met GenX. De chemische stof zou via de fabrieksschoorstenen op woonwijken van Sliedrecht en Dordrecht neerdalen. "Je kunt dit soort gif niet zomaar uitstrooien over woonwijken", zegt hoogleraar toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het Amerikaanse Chemours ontkent dat GenX kankerverwekkend is en stelt dat de resultaten van de laboratoriumtests niets zeggen over de gezondheidsrisico's voor mensen.

Ook kankerverwekkend C8

Justitie begon onlangs een strafrechtelijk onderzoek vanwege het in het verleden gebruikte giftige C8. Hierdoor zouden medewerkers mogelijk ziek zijn geworden.

Chemours stapte over op GenX omdat dat een veilig alternatief zou zijn voor het kankerverwekkende C8. Het bedrijf zegt in een reactie die sinds mei op de website staat dat lang is gezocht naar een alternatief voor C8 en dat GenX niet voorkomt op de lijst met zeer gevaarlijke stoffen.

Volgens een woordvoerder wordt de stof in zeer lage hoeveelheden gebruikt, terwijl de laboratoriumproef uitgaat van een hoge concentratie. "Natuurlijk worden die proefdieren dan ziek."