Nationaal hitteplan voor vier provincies van kracht

Het Nationaal hitteplan is vanaf dinsdag in werking voor de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middag te beperken en veel in de schaduw te blijven.

Ook moet iedereen er voor zorgen dat het in huis niet te warm wordt: airconditioning, zonwering en ventilatoren kunnen daarbij van pas komen. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hitte. De komende dagen zal de temperatuur oplopen naar waarden boven de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20.

Video: Nationaal hitteplan in vier provincies

Tropisch

In De Bilt werd dinsdag een maximumtemperatuur van 29,5 graden Celsius gemeten, een halve graad te weinig om van een tropische dag te kunnen spreken.

In andere delen van Nederland werd de grens van 30 graden wel doorbroken. De hoogste temperatuur werd gemeten in het Limburgse Ell: het kwik tikte hier 32 graden aan, aldus WeerOnline.

Waterbedrijf Vitens meldde dat er dinsdag 15 tot 20 procent meer water werd verbruikt dan normaal. Woensdag stijgt dat waarschijnlijk tot 30 procent.

Weer: Vanmiddag lokaal 32 graden

Vierdaagse

Sporters moeten bij hoge temperaturen op hun tellen passen. Daarom gaat het Rode Kruis tijdens de Vierdaagse van Nijmegen waaiers uitdelen met tips om deelnemers en toeschouwers te informeren hoe ze zich kunnen wapenen tegen de hitte.

''De eerste dag is de meest riskante. Uitdroging ligt op de loer en ook is de hartslag op de eerste dag het hoogst'', zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.

''Na de eerste dag nemen de risico's op een verstoorde water- en zoutbalans sterk af. Het lichaam past zich aan als het zich meerdere dagen achter elkaar inspant.''

Hittekaart:

hittekaart
Lees meer over:
Tip de redactie