Groot onderhoud voor grasmat Malieveld

Het Malieveld heeft veel te lijden gehad van alle drukte. Het grote veld tussen de Utrechtsebaan (A12) en het centrum van Den Haag is daarom toe aan groot onderhoud.

Het veld is traditioneel de plaats voor grote evenementen en demonstraties. Staatsbosbeheer is begonnen met egaliseren van de grond en de nieuwe bovenlaag wordt drie keer ingezaaid met graszaad.

De dienst noemt het Malieveld "het openbaarste stukje Nederland. Het is van oudsher de plek waar mensen samenkomen om hun stem te laten horen of om zich te vermaken", aldus een woordvoerder maandag.

Het Malieveld is een van de eerste gebieden van Staatbosbeheer, het kwam in 1899 in beheer, samen met het Haagse Bos en het naastgelegen stadspark de Koekamp.

Bruce Springsteen

De afgelopen weken was de grasmat het decor voor Veteranendag (met 100 duizend bezoekers), de oosterse markt TongTong Fair en een concert van Bruce Springsteen met meer dan 70 duizend bezoekers.

In het verleden was het ook al de plek waar soms wel honderdduizenden mensen bijeenkwamen, bijvoorbeeld voor demonstraties tegen bezuinigingen of kernwapens. Een wet uit 1576, nog getekend door Willem van Oranje, bepaalt dat het Malieveld nooit mag worden bebouwd.

Lees meer over:
Tip de redactie