Een 49-jarige ex-politieagent die in 2013 ten onrechte schoot op een auto in Schiedam is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur.

Dat laat het gerechtshof in Den Haag vrijdag weten.

De man is ook veroordeeld voor het vervalsen van het procesverbaal na het schietincident. De rechercheurs verklaarden na het schietincident dat deze auto op hen in was gereden en dat ze daarom hadden geschoten, maar dit bleek niet waar te zijn.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de man en een andere rechercheur eerder tot anderhalf jaar cel voor poging tot doodslag en meineed.

De 49-jarige man en een collega wilden inzittenden van een auto aanhouden op verdenking van diefstal. De agenten dachten dat het om een lokauto ging, maar het bleek een huurauto van hetzelfde bedrijf dat ook lokauto's aan de politie levert.

Instructies

Volgens het gerechtshof hadden de agenten kunnen vermoeden dat het niet om een autodiefstal ging en handelden zij niet volgens de instructies rond aanhouding van personen in lokauto’s. Toen de auto voor een rood stoplicht stopte, stapten de agenten met getrokken wapen uit. De inzittenden van de vermeende lokauto hadden niets door en reden weg nadat ze groen licht hadden gekregen. Daarop schoten de agenten op de achterkant van de auto.

De inzittenden zijn niet gewond geraakt.

De straf valt lager uit omdat de man  als gevolg van privé- en werkomstandigheden op dat moment verminderd toerekeningsvatbaar was. Het Hof houdt er ook rekening mee dat hij naar aanleiding van de zaak na een jarenlang dienstverband oneervol bij de politie ontslagen, ook zonder recht op pensioen.