De Haagse politieagent die vorige maand werd aangehouden voor het lekken van informatie, blijkt die informatie jarenlang te hebben doorgespeeld aan een drugsbende. Het is het tweede grote corruptieschandaal bij de Nationale Politie in een jaar tijd.

De politieagent, Amin A., wordt ervan verdacht met behulp van vertrouwelijke opsporingsinformatie vanuit het politiekorps een criminele organisatie te hebben aangestuurdDe zaak is aan het licht gekomen door een tip uit de onderwereld.

Volgens recherche heeft de 28-jarige man criminele handlangers van vertrouwelijke politie-informatie voorzien. Hij werd daarvoor op 1 juni aangehouden. Twee vermoedelijke handlangers van A., van 27 en 29 jaar oud, zijn ook opgepakt.

Drugs

De verdachte zou lid zijn van een criminele groepering die zich vooral bezighield met drugshandel. De agent speelde informatie door over hennepplantages of opslagplaatsen van drugs. Vervolgens werden ripdeals gepleegd of drugs in beslag genomen voordat de politie dit kon doen.

Eerder meldde De Telegraaf al dat A. tijdens zijn stageperiode bij de politie op de vingers was getikt, omdat hij nauwe contacten zou onderhouden met criminelen uit Gouda. Ondanks dit gegeven kon hij gewoon aan de slag als politieman.

Het OM meldde donderdag dat de raadkamer van de rechtbank Den Haag het voorarrest van A. met zestig dagen heeft verlengd. Hij wordt verdacht van corruptie, schending van het ambtsgeheim, het medeplegen van inbraken en deelname aan een criminele organisatie.

Mark M. 

Vorig jaar september werd na onderzoek van de Rijksrecherche een agent van de landelijke eenheid, Mark M. (29) uit Weert, opgepakt. M. wordt ervan verdacht uit meer dan honderd criminele onderzoeken informatie te hebben gestolen om het vervolgens door te verkopen aan de onderwereld.

De inhoudelijke behandeling van die zaak begint naar verwachting in mei 2017.

Het OM verwacht dat de Haagse verdachten op 9 september voor het eerst op een proforma zitting van de Haagse rechtbank zullen verschijnen.