'Bedienden van diplomaten in Nederland uitgebuit'

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn in de afgelopen vijf jaar 26 klachten binnengekomen van bedienden die werken voor diplomaten bij ambassades in Nederland. Het gaat om onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en "ongewenste omgangsvormen".

Dit blijkt uit documenten die de Volkskrant in handen heeft gekregen.

Buitenlandse Zaken wil niet bevestigen om welke ambassades het gaat, maar volgens FairWork, een non-profitorganisatie die zich inzet voor werknemers die in Nederland worden uitgebuit, gaat het om veertien verschillende ambassades.

Daaronder vallen die van Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, India, Somalië, Bolivia en Ghana.

Ook kwamen klachten binnen over het Internationaal Strafhof en het Europees Octrooibureau. De werknemers zouden uit de Filipijnen, Indonesië, Zuid-Amerika en Afrika afkomstig zijn.

Onschendbaar

In totaal zijn in Nederland ongeveer honderdveertig werknemers in dienst bij diplomaten. Uitbuiting van deze groep is moeilijk aan te pakken, want diplomaten zijn onschendbaar.

Buitenlandse Zaken kan als sanctie het privilege "huispersoneel in dienst" ontnemen. Maar daar is vooralsnog geen gebruik van gemaakt.

Melding

Werknemers worden gestimuleerd melding te doen van uitbuiting. Daarvoor heeft het ministerie maatregelen genomen, zoals de plicht van de bedienden om hun verblijfsvergunning zelf bij het ministerie op te halen.

In een persoonlijk gesprek worden zij dan gewezen op hun rechten, zoals het minimumloon. Daarnaast wordt huispersoneel van buitenlandse diplomaten sinds vorig jaar elk half jaar op het ministerie uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om eventuele misstanden te signaleren.

Aanpakken

In een aantal gevallen heeft het ministerie de afgelopen jaren de gemelde uitbuiting aangepakt na een melding. Van drie werknemers is na bemiddeling achterstallig loon uitbetaald.

In twee gevallen zijn vliegtickets verstrekt waardoor de uitgebuite werknemers naar huis konden. Een verdenking van een zedendelict is door het Openbaar Ministerie in behandeling genomen, maar werd geseponeerd nadat de verdachte diplomaat naar zijn land van herkomst vertrok.

Arbitrage

FairWork zou graag zien dat uitgebuit personeel een schadevergoeding krijgt via een onafhankelijke arbitragecommissie. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de noodzaak van een arbitragecommissie wordt onderzocht.

Lees meer over:
Tip de redactie