Geen demonstraties rond wedstrijden de Kuip

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil geen demonstraties meer toestaan enkele uren voor, tijdens en na voetbalwedstrijden in de Kuip. Aboutaleb schrijft dit in een brief die woensdag naar de gemeenteraad is gestuurd.

Aboutaleb zei dit na een interne evaluatie van de driehoek (burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie) van de ongeregeldheden in februari in Rotterdam, waarbij 326 Feyenoordfans zijn opgepakt.

Woensdag verscheen ook het rapport van de Nationale ombudsman en de ombudsman van de gemeente Rotterdam over de massa-arrestatie. De ombudsmannen hebben kritiek op de massale aanhouding van de Feyenoordsupporters en de slechte communicatie van de politie naar de betogers. Aboutaleb zei woensdag dit rapport van de ombudsmannen te gaan bestuderen. Hij wil nog geen inhoudelijke reactie geven op de kritiek.

Onacceptabel

De Rotterdamse fractie van GroenLinks noemt het voorstel van Aboutaleb in een reactie ''onacceptabel''. De partij eist dat de burgemeester de aangekondigde maatregel direct weer intrekt. ''Het recht op demonstratie is een grondrecht. Het is een van de fundamenten van onze rechtstaat. Dat kun je als burgemeester niet zomaar even opzijzetten'', meent GroenLinks-raadslid Arno Bonte. 

''Het lijkt wel alsof de burgemeester het rapport van de Nationale ombudsman niet heeft gelezen. Of dat hij doelbewust zijn ogen sluit voor de kritische conclusies. In plaats van het afkondigen van een demonstratieverbod zou zelfreflectie op zijn plaats zijn.''

Lees meer over:
Tip de redactie