Er is "een ongeoorloofde inbreuk gepleegd op de grondrechten" van 326 demonstrerende Feyenoord-fans die op 21 februari van dit jaar bij de Kuip werden opgepakt.

Dat stellen de Nationale ombudsman en de ombudsman van de gemeente Rotterdam in een gezamenlijk rapport over de massa-arrestatie, dat woensdag is verschenen.

De ombudsmannen stellen "zeer kritisch" te zijn over de massale insluiting en aanhouding van 326 demonstrerende Feyenoord-supporters. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en het Openbaar Ministerie hebben steken laten vallen, blijkt uit het rapport.

De supporters werden overvallen door het optreden van de politie, stellen de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en de gemeentelijke ombudsman Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld. "Dit moet niet nog een keer zo gebeuren", aldus de ombudsmannen in het rapport Geen winnaars.

Er is kritiek op de wijze van aanhouding, de slechte communicatie en de juridische basis waarop de supporters massaal werden ingerekend.

Video: Honderden Feyenoord-supporters aangehouden 

Honderden Feyenoord-supporters aangehouden
Honderden Feyenoord-supporters aangehouden

Sociale media

Met een mars naar het Maasgebouw bij het stadion wilden de supporters protesteren tegen de slechte prestaties van Feyenoord. Ze hadden de optocht niet officieel bij de gemeente aangemeld, alleen aangekondigd via sociale media.

De burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef vreesden voor ongeregeldheden en besloten dat de mars niet tot aan het Maasgebouw mocht komen, maar verzuimden dit aan de supporters te melden.

Die liepen vervolgens bij het Maasgebouw naar eigen zeggen "in de val", waarna vechtpartijen met de politie en ME uitbraken. Het resultaat was dat 326 van de ingesloten mensen werden gearresteerd voor samenscholing.

Aboutaleb

Voor het insluiten van de supporters, hen fouilleren en met hun ID-bewijs op de foto zetten bestond volgens de ombudsmannen onvoldoende juridische basis. Voor groepsaanhouding was er evenmin voldoende grond.

Aboutaleb verdedigde zijn optreden door te verwijzen naar een eerdere confrontatie met Feyenoordsupporters bij het Maasgebouw in 2011. Ook waren er volgens hem aanwijzingen dat supporters op rellen uit waren.