Het aantal aanmeldingen voor de avondvierdaagse blijft toenemen. Dit jaar deden een half miljoen mensen mee aan het evenement waarbij vier dagen een bepaalde afstand wordt afgelegd, vooral jongeren tussen de zes en twaalf jaar.

Volgens de Koninklijke Wandelbond Nederland, die toezicht houdt op de avondvierdaagse, hebben dit jaar zo’n twintigduizend meer mensen meegedaan aan het evenement dan in 2015. 

Verspreid over het hele land werden er zo’n 550 edities van de avondvierdaagse georganiseerd, ongeveer tien meer dan vorig jaar. Het merendeel van de evenementen vond plaats in juni. In principe kan iedere school, sportclub of buurtvereniging een avondvierdaagse organiseren en zich aanmelden bij de KWBN.

"We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een restyling van de avondvierdaagse", vertelt projectleider Sil Sanders. "Een nieuw logo, een nieuwe medaille. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen." Bovendien is sporten ook op scholen een steeds belangrijker thema aan het worden. "De avondvierdaagse is een leuke manier om met je vrienden in beweging te komen."

Noorden

Tijdens de avondvierdaagsen lopen kinderen, soms met hun ouders, vier avonden achter elkaar een bepaalde afstand. Tijdens de meeste edities wordt vijf of tien kilometer per avond gelopen.

Sanders wil de Randstad niet tekort doen noemt het "opvallend hoe populair de traditie is in het noorden. "In Groningen, Friesland en Drenthe lijkt elke stad en dorpje mee te doen", zo stelt de projectleider van de avondvierdaagse. 

Wandelmarsch

De voorloper van de avondvierdaagse werd in 1909 voor het eerst georganiseerd maar heette toen nog 'de wandelmarsch'. Deze werd echter in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter verboden.

Na de oorlog werden de wandeltochten door diverse gemeenten en wandelverenigingen weer in ere hersteld. Pas sinds de jaren tachtig richt de avondvierdaagse zich heel specifiek op jongeren.