OM heeft niet genoeg zicht op Volkert van der Graaf

Het Openbaar Ministerie heeft niet genoeg zicht op Pim Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf. Hij laat nog altijd weinig los tijdens gesprekken met het OM en de reclassering. 

Daardoor is niet goed duidelijk wat hij doet, hoe het met hem gaat en of misschien extra begeleiding nodig is.

Dat is woensdag gebleken tijdens de behandeling van een hoger beroep dat Van der Graaf heeft aangespannen. De rechtbank besliste eerder dat Van der Graaf informatie moet verstrekken tijdens de zogenoemde meldplichtgesprekken. Maar Van der Graaf is het daar niet mee eens. Hij stelt dat hij zich strikt genomen gewoon aan de meldplicht houdt.

Het OM wil onder andere meer weten over emigratieplannen van Van der Graaf. Zo is niet duidelijk hoe hij in zijn levensonderhoud wil gaan voorzien en of zijn partner en kind meegaan.

Ook zou Van der Graaf zijn begonnen met vrijwilligerswerk, maar het werd maandag tijdens een evaluatiegesprek duidelijk dat dit toch niet was doorgegaan.

Belangrijk

Volgens het OM is de informatie belangrijk, onder meer om in te kunnen inschatten of Van der Graaf niet opnieuw in de fout dreigt te gaan. Deskundigen hebben gerapporteerd dat de kans dat hij een vergelijkbaar misdrijf zal plegen niet groot is, maar stelden ook vast dat hij niet open is over zichzelf.

Niet alleen Van der Graaf heeft beroep aangetekend tegen een uitspraak van de rechter over de voorwaarden waaronder hij op vrije voeten is. Het OM is op zijn beurt in beroep gegaan tegen de uitspraak dat Van der Graaf niet langer verplicht is psychologische behandelingen te ondergaan.

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het mediapark in Hilversum dood. Eerder al vocht Van der Graaf met succes het dragen van een enkelband aan.

Lees meer over:
Tip de redactie