Justitie eist 30 jaar cel voor doden vriendin en stiefdochter Lelystad

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Alex L. voor moord en doodslag op zijn vriendin (41) en haar 15-jarige dochter in hun woning in Lelystad in december vorig jaar. 

Ook verdenkt het OM L. van verkrachting, het wegmaken van de lichamen en het bezit van kinderporno. Justitie sprak voorafgaand aan de ongewoon hoge eis van een "onvoorstelbare wreedheid" van de verdachte.

Justitie legt L. moord en doodslag ten laste, omdat niet is bewezen dat hij zijn vriendin met voorbedachte rade doodde. Hij wurgde haar in een opwelling met een touw na een uit de hand gelopen ruzie.

In het geval van de stiefdochter gaat justitie uit van moord. L. zou zijn stiefdochter eerst hebben verkracht, waarna hij anderhalf uur de tijd nam voor hij besloot ook haar te wurgen. Het OM acht beide feiten bewezen. 

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum beweerden eerder dat L. tijdens het doden van zijn vriendin verminderd toerekeningsvatbaar was, maar dat hij tijdens de moord en verkrachting van de stiefdochter wel volledig bij zijn bewustzijn was. Justitie neemt die conclusies over.

Ruzie

De verdachte ontkende de feiten woensdag in de rechtszaal in Lelystad niet. Volgens hem "knapte er iets" na de zoveelste ruzie met zijn vriendin. "Alles werd me te veel." Het gezin had schulden en L. zou drugs gebruiken, waarover het stel geregeld ruzie had. 

Toen de vriendin op de bewuste dag de sleutel van L. afpakte om te voorkomen dat hij het huis zou verlaten, wurgde hij haar. Daarna verkrachtte hij de stiefdochter, die hij enige tijd vastbond in de woning. Uiteindelijk wurgde hij haar ook. Vervolgens verborg L. de lichamen in de kruipruimte.

De zoon (19) van de vriendin, die ook in het huis woonde, alarmeerde de politie toen hij geen contact kreeg met zijn moeder en zusje. Het duurde nog twee dagen tot de lichamen werden gevonden. L. verbleef die tijd in een tent in het bos, waar de politie hem uiteindelijk aanhield. Hij bekende de feiten en zegt spijt te hebben.

De nabestaanden van de slachtoffers eisen ruim 100.000 euro schadevergoeding van L. De rechter doet op 26 juli uitspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie