OM wil Utrechtse serie-aanrander twee jaar in jeugdgevangenis

Een Utrechtse serie-aanrander die volgens justitie verantwoordelijk is voor een verkrachting, poging tot verkrachting en drie aanrandingen in 2010 en 2011, moet twee jaar naar een jeugdgevangenis.

De nu 23-jarige verdachte werd begin dit jaar aangehouden. Justitie wil dat hij zeker zestien maanden vast zal zitten en daarna nog twee jaar onder streng toezicht zal staan, zo schrijft RTV Utrecht dinsdag. 

De verdachte zou behandeld moeten worden en in contact moeten blijven met de reclassering. Als hij de regels overtreedt, moet hij van justitie de resterende celstraf van acht maanden uitzitten. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

In 2010 en 2011 werden de misdrijven in Utrecht en Groenkan gepleegd.

Leeftijdsgrens

De dader was toen 17 jaar oud, waardoor hij via het jeugdrecht wordt berecht. Daarom was hij ook verplicht om bij de behandeling van de zaak aanwezig te zijn. Het adolescentenrecht zorgt ervoor dat de leeftijdsgrens in het jeugdstrafrecht naar maximaal 23 jaar kan worden verhoogd.

Nadat de verdachte dna moest afstaan vanwege een aanranding in IJsselstein in 2008, waar hij drie weken cel en jeugdbegeleiding voor kreeg, kwam er recentelijk door nieuwe technieken nog een zaak uit 2010 naar boven. De man bekende daarna meer zaken. Na een oproep van de politie deden meerdere vrouwen aangifte tegen de man.

Tijdens de rechtszaak dinsdag bleek dat de man niet voor de oorspronkelijke vier feiten verantwoordelijk werd gehouden, maar dat er nog een aanranding uit 2010 aan de zaak is toegevoegd. Ook wapenbezit wordt hem ten laste gelegd.

Lees meer over:
Tip de redactie