CBR haalt deel voorspelbare vragen uit examens

Het rijvaardigheidsbureau CBR heeft de theorie-examens aangepast om de voorspelbaarheid tegen te gaan. Het gaat om een reactie op een onderzoek van RTL Nieuws eerder dit jaar, waaruit bleek dat de examens met behulp van trucjes te maken zijn. 

Rijscholen maakten volgens het onderzoek handig gebruik van voorspelbaarheid in de antwoorden om de leerlingen in korte tijd klaar te stomen voor het examen.

"Voorspelbaarheid is niet in alle gevallen ongewenst", laat een woordvoerster van het CBR weten. Het rijvaardigheidsbureau liet universiteit Twente en CITO onderzoek doen naar 4500 vragen en 3800 afbeeldingen. Het CBR heeft op basis hiervan enkele honderden vragen verwijderd. Bovendien heeft het aangekondigd voortaan ieder jaar een controle op de vragen uit te voeren.

Het onderzoek van RTL toonde aan dat in vragen over bepaalde verkeerssituaties altijd hetzelfde type antwoord het juiste was.

Voorspelbaarheid

Door cursisten te wijzen op die voorspelbaarheid in de antwoorden hielpen rijscholen tienduizenden cursisten te slagen. Het CBR laat weten dat in de vragenbank 57 (verkeers)situaties voorspelbaar zijn. Mochten die situaties in te veel vragen voorkomen, dan zijn de desbetreffende vragen verwijderd.

Het rijvaardigheidsbureau wil benadrukken dat geen enkele voorspelbaarheid vaker dan twee keer in een examen zit. "Sommige trucjes zijn ook nuttig en die vinden wij niet ongewenst", zegt de woordvoerster. Zo zijn er vragen waarop het antwoord luidt dat de remweg langer wordt. Dat is heel belangrijk om te weten."

Volgens het CBR staat echter de boodschap overeind dat je alleen slaagt als je kennis van de verkeersregels hebt.

Lees meer over:
CBR
Tip de redactie