Het oriënterend onderzoek naar de uitgaven van de ondernemingsraad van de politie en de verantwoording daarvan wordt verder intern onderzocht.

De politie laat dinsdag weten dat het oriënterend onderzoek nog niet is afgerond, maar dat de bevindingen tot dusver wel reden geven voor de start van een intern onderzoek.

Het interne onderzoek naar de inmiddels afgetreden voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR), Frank Giltay, moet volgens de politie "zorgvuldig gebeuren" en er zal daarom niet naar buiten over worden gecommuniceerd. 

Giltay liet in een reactie op het oriënterend onderzoek begin juni al weten dat de uitgaven die de COR van de politie deed, "niet onrechtmatig" waren. Bronnen zeiden echter tegenover NRC Handelsblad dat voorzitter Giltay voor duizenden euro's aan onduidelijke facturen zou hebben ingediend.

Ook zouden er etentjes en reizen zijn gefactureerd. Die signalen waren volgens Giltay roddels: "Er zijn mensen die mij een oor willen aannaaien."

Opgestapt

Giltay legde naar aanleiding van het onderzoek tijdelijk zijn functie neer, maar wachtte de uitkomsten niet af. Op 21 juni stapte hij op als voorzitter ban de COR. 

Een oriënterend onderzoek is een verkennend onderzoek of vooronderzoek naar mogelijk laakbaar handelen, plichtsverzuim of strafbare feiten. Een intern onderzoek is een onderzoek in opdracht van de korpschef, politiechef of directeur naar vermoedelijk plichtsverzuim.