Deel onderzoek vuurwerkramp Enschede was 'onzorgvuldig'

Delen van het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede zijn 'niet zorgvuldig' gedaan.

Er kunnen ''serieuze vragen over de professionaliteit'' bij worden gesteld, schreef het Bureau Interne Zaken (BIZ) van de politie in 2004 in een rapportage aan de burgemeester van Enschede.

Zo blijkt dat de rode sportbroek van verdachte André de Vries, zoals eerder al werd gedacht, onprofessioneel is behandeld.

De broek werd volgens het rapport niet netjes bewaard en meerdere keren uit de plastic verpakking gehaald voordat het naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werd gestuurd.

"Op 19 januari kwam het NFI met de uitslag dat er vuurwerksporen op het rode sportbroekje waren aangetroffen. Het lijkt erop dat men op dit moment pas de ernst en waarde van het inbeslaggenomen rode sportbroekje ging inzien", staat in de rapportage.

Openbaar

Het rapport is dinsdag na een jarenlang juridisch gevecht openbaar gemaakt door Stoffel Heijsman, de huidige korpschef van de regiopolitie Oost-Nederland. Heijsman voldoet daarmee aan een bevel van de rechter.

"Jammer genoeg hebben alle inspanningen niet geleid tot een glashelder beeld van de oorzaak. Hierdoor zijn vragen volgens sommigen vijftien jaar na dato niet afdoende beantwoord", schrijft hij in een toelichting bij het openbaar maken van het rapport.

"Dit lijkt mij de reden dat er door sommigen gevraagd is om openbaarmaking van een onderzoek door het bureau Interne Zaken van het voormalige politiekorps Gelderland-Midden (uit 2004)."

Volgens de korpschef sluiten de verklaringen hoe precies is omgegaan met het rode sportbroekje niet op elkaar aan "waardoor een gebrekkig beeld ontstaat van wat er zich heeft voorgedaan".

Video: Enschede na de vuurwerkramp

Sporen

Heijsman benadrukt echter de conclusie van het gerechtshof dat 'zelfs als er met de broek grappen zijn uitgehaald, de sporen op de broek daardoor toch niet zijn veroorzaakt'.

Het is zestien jaar geleden dat de woonwijk Roombeek door ontploffingen na brand bij vuurwerkbedrijf S. E. Fireworks werd getroffen. 

Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven en vielen honderden gewonden. De woonwijk werd nagenoeg van de kaart geveegd. 

Tip de redactie