Bandidos-voorman Ramakers wil 'bizar' huisarrest aanvechten

De rechtbank Limburg buigt zich 19 juli in Maastricht over het huisarrest van de vorig jaar opgepakte leden van motorclub Bandidos, waaronder voorman Harrie Ramakers. De advocaten vinden dat de zaak lang genoeg heeft geduurd.

De motorclubleden zijn allemaal sinds november op vrije voeten, maar zijn sindsdien aan huis gekluisterd.

De verdachte Bandidos mogen geen contact hebben met elkaar en andere mensen die op een lijst staan die is opgesteld door het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast is gebruik van sociale media verboden en mogen de verdachten alleen hun woongemeente verlaten als ze hun advocaat bezoeken.

Leon van Kleef, advocaat van voorman Ramakers spreekt tegenover NU.nl van een 'bizarre zaak'. "Mijn cliƫnt mag niet spreken met de andere verdachten, maar als hij opgesloten zou zijn, zou dat wel mogen. Sterker nog: dat is al gebeurd toen hij vorig jaar vastzat."

Ook de advocaten van de andere leden van Bandidos zeggen dat de zaak te lang heeft geduurd.

Afpersing

In mei 2015 pakte de politie negentien Bandidos op. Ze worden onder meer verdacht van afpersing, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Ze zijn nu acht maanden vrij, maar de zaak duurt de advocaten te lang.

Volgende week dinsdag komt de zaak voor tijdens een zogenoemde pro-formazitting. Zonder de verdachten, want als die moeten komen, gaat het volgens de rechtbank maanden langer duren voor de zaak kan voorkomen omdat er dan extra veiligheidsmaatregelen moeten worden voorbereid.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dinsdag niet reageren. "Dat doen we tijdens de zitting", aldus een woordvoerder van het OM.

Raketwerpers

De politie viel in mei 2015 in Limburg 35 woningen en 40 garageboxen binnen. In een box vonden agenten onder meer vijf raketwerpers.

Ook nam de politie tijdens de invallen automatische wapens en handvuurwapens in beslag, en stootten de agenten op een drugslaboratorium en een wietplantage. Advocate Stevens ontkende eerder al dat er bij de Bandidos een groot vuurwapenarsenaal zou zijn gevonden.

Lees meer over:
Tip de redactie