Rotterdamse agenten hebben maandagavond hun dienstwapen getrokken om een jongen aan te houden met een nepvuurwapen. Ze kwamen in actie na een tip van treinreizigers op het Centraal Station die twee jongens met een pistool hadden zien rondlopen.

Op het Kruisplein zagen de agenten de jongen maar die ging er snel vandoor. "Vanwege het winkelend publiek zagen ze er op het laatste moment van af hem neer te schieten", zei een woordvoerder.

De vijftienjarige jongen uit Venlo is uiteindelijk op de Lijnbaan opgepakt, de ander wist te ontkomen.

Zondagavond loste de politie een waarschuwingsschot bij de aanhouding van zes jongens tussen de dertien en achttien jaar. Ook zij liepen rond met een imitatievuurwapen.

Bivakmuts

In de Zeeuwse badplaats Westkapelle veroorzaakte een Duitse tiener flinke paniek toen hij met een nepwapen en een bivakmuts over het strand rende. Veel badgasten waren doodsbang voor een aanslag en verstopten zich achter auto's

De politie benaderde de mogelijke schutter met kogelwerende vesten en getrokken pistolen. De jongen bleek het nepwapen en de bivakmuts als verjaardagscadeau van zijn moeder te hebben gehad.

De nepwapens zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Ze zijn volgens Europese regels legaal, maar het is wel verboden er in het openbaar mee rond te lopen.