Lichamen omgekomen militairen Mali terug in Nederland

De lichamen van de twee militairen die vorige week omkwamen door een ongeluk met een mortier in Mali, zijn maandag aangekomen in Nederland.  

Bij aankomst zijn de overleden militairen ceremonieel ontvangen.

Voor de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld werd voor vertrek uit Bamako een herdenkingsceremonie gehouden door de VN-missie. 

Een 23-jarige soldaat der 1e klasse, die bij hetzelde ongeluk zwaargewond raakte, is vrijdagavond al teruggekomen naar Nederland. Hij werd direct naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht vervoerd.

Het ongeval wordt onderzocht door de marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie. De onderzoekers zijn inmiddels in Mali. Het ongeluk met een draagbare 60 mm-mortier gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao.

Mortier

Het Nederlandse leger zal voorlopig geen gebruik meer maken van het type mortier waarmee het ongeluk is gebeurd. "Het gaat om een standaardprocedure", aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag.

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) pleitte er woensdag al voor om deze mortier voorlopig niet meer in te zetten.

VN-missie

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan Minusma in Mali met zo'n vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters.

Lees meer over:
Tip de redactie