Val van Srebrenica herdacht in Den Haag

Maandag is de val van de Bosnische enclave in Srebrenica in 1995 herdacht op het Plein in Den Haag. De vlag op het ministerie van Defensie hing voor het eerst halfstok. Dat wordt vanaf nu traditie.

Volgens een woordvoerder van vredesorganisatie PAX waren bij de herdenkingsbijeenkomst op het Haagse Plein ruim vierhonderd mensen aanwezig en verliep deze rustig en waardig.

Afgelopen jaar nog werden er 127 slachtoffers geïdentificeerd. Voor elk van hen werd een ballon opgelaten. Hun resten zijn maandag in Potocari (Srebrenica) herbegraven.

Bij de herdenking op het Plein waren onder anderen Alma Mustafic, dochter van de vermoorde elektricien van Dutchbat, aanwezig.

Massamoord

Op 11 juli 1995 vielen Bosnisch-Servische eenheden onder leiding van generaal Ratko Mladic de Oost-Bosnische stad Srebrenica binnen. De enclave stond onder bescherming van een Nederlands VN-bataljon, de Dutchbat. 

Duizenden moslimmannen proberen via de bossen te vluchten. De meesten worden echter gepakt door de Bosnische-Serviërs. De troepen van Mladic scheiden de mannen van de vrouwen waarna de mannen worden geëvacueerd en afgevoerd naar een onbekende bestemming.

Op 21 juli verlaten de Dutchbatters Srebrenica. Geruchten over massamoord doen dan al de ronde. Later worden massagraven gevonden met de lichamen van de geëvacueerde moslimmannen.

Slachtoffers 

De schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van 7.500 tot 8.400. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) spreekt van 7.500 vermiste moslims die vrijwel allemaal zijn omgekomen. Ruim zesduizend van hen zijn vermoord tijdens massa-executies.

Drie jaar later verschijnt een VN-rapport waarin wordt geconcludeerd dat de Nederlandse blauwhelmen geen schuld hebben aan de genocide.

Lees meer over:
Tip de redactie