Zwaargewonde VN-militair Mali is terug in Nederland

De 23-jarige Nederlandse militair die woensdag in Mali bij een mortieroefening zwaargewond raakte, is vrijdagavond op Schiphol geland.

De soldaat der 1e klasse werd direct naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht vervoerd. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De Duitse luchtmacht bracht de militair met een Airbus 310 vanuit het Malinese Gao naar Nederland.

De gewonde militair behoort tot de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. De bij het ongeluk omgekomen 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld behoorden ook tot die eenheid.

Onderzoek

Het ongeluk met een draagbaar 60 mm-mortier gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma), een VN-operatie.

De marechaussee onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie de oorzaak van het ongeval. Een team onderzoekers vertrekt zo spoedig mogelijk naar het Afrikaanse land.

De lichamen van de twee omgekomen militairen worden naar verwachting volgende week naar Nederland overgebracht, zo bericht Defensie.

Geen gebruik mortier

Het Nederlandse leger zal voorlopig geen gebruik meer maken van het type mortier waarmee het ongeluk is gebeurd. "Het gaat om een standaardprocedure", aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag.

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) pleitte er woensdag al voor om deze mortier voorlopig niet meer in te zetten.

Het ongeval laat volgens de minister opnieuw zien dat het militaire werk "in alle opzichten kwetsbaar is". Vorig jaar kwamen in Mali twee vliegers van een Apache door een ongeval tijdens een oefening. Dat ongeluk was het gevolg van een technisch falen bleek later.

De draagbare 60 mm-mortieren worden alleen gebruikt voor opleiding en ter voorbereiding van missies, aldus het ministerie. Ook op uitzendingen worden ze gebruikt.

VN-missie

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan Minusma in Mali met zo'n vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters.

De Verenigde Naties zijn al sinds juli 2013 actief in het Afrikaanse land, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toeareg te bestrijden.

Het kabinet stelt dat de missie is belangrijk voor de stabiliteit in de regio, maar ook van belang voor het aanpakken van migratiestromen via Libië naar Europa. De militairen zitten in elk geval tot eind 2016 in Mali.

Lees meer over:
Tip de redactie