Prinses Amalia verschijnt op krukken bij koninklijk fotomoment

Het gezin van koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag de halfjaarlijkse fotosessie met journalisten op Landgoed De Horsten in Wassenaar gehouden. Kroonprinses Amalia liep op krukken, omdat zij haar enkel heeft verstuikt.

Ook koningin Máxima was niet topfit: zij herstelt van een lichte hersenschudding als gevolg van een val, eerder deze week. Er zijn verder geen details vrijgegeven over de val.

Behalve de koning, de koningin en de kroonprinses waren ook prinses Alexia en prinses Ariane aanwezig bij de bijeenkomst. Verder gaven ook de twee trouwe labradors van het gezin, Skipper en Nala, acte de presence.

De koning wenste iedereen een "fijne zomer" tijdens de bijeenkomst.

Medeleven

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagmiddag hun medeleven betuigd met de nabestaanden van de eerder deze week in Mali omgekomen militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld. De twee Nederlandse leden van VN-missie Minusma overleden woensdag bij een mortierschietoefening in Mali.

"We leven mee met familie en collega's", zei Willem-Alexander in de tuin van Eikenhorst in Wassenaar, na afloop van de zomerfotosessie. De koning sprak van een "tragisch ongeval". Ook leeft het koningspaar mee met de gewond geraakte militair, van wie het echtpaar hoopt dat hij snel weer naar huis kon.

Mediacode

Tijdens de halfjaarlijkse sessie geeft het koninklijke gezin gelegenheid aan de Nederlandse pers om nieuwe beelden te schieten. In de winter gebeurt dat in Lech, de zomerfotosessie vond in 2015 plaats op het strand van Wassenaar. 

De bijeenkomsten zijn in het leven geroepen in de hoop dat de fotografen het Koninklijk Huis de rest van het jaar met rust laten. Alleen journalisten die de zogenaamde mediacode ondertekenen, mogen bij de sessies aanwezig zijn.

Rutte

Willem-Alexander werd ook gevraagd naar zijn relatie met minister-president Mark Rutte. Het was zijn eerste premier, dus vergelijkingsmateriaal had hij niet, maar er was sprake van een fijne werkrelatie: zakelijk, open, vriendelijk aldus de koning. Dat ze leeftijdgenoten waren, hielp daarbij.

Lees meer over:
Tip de redactie