Oplevering Noord-Zuidlijn in Amsterdam opnieuw vertraagd

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat naar verwachting pas op 22 juli in 2018 rijden. Daarmee is de oplevering van het project opnieuw vertraagd. Het gaat dit keer om een vertraging van negen maanden.

Dat werd vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. 

"Wij hebben er vertrouwen in dat deze datum ook echt gehaald wordt", aldus Wethouder Pieter Litjens. "Dit is een realistische datum." Hij noemde de voltooiing van de Noord-Zuidlijn al eens eerder een Olympische opgave en benadrukte deze woorden vrijdag nog maar eens. 

De vertraging is onstaan door problemen tijdens de aanleg van de lijn en door faillissementen van bouwbedrijven die verantwoordelijk waren voor de bouw.

Toen het definitieve aanlegbesluit werd genomen in 2002 werd uitgegaan van oplevering in maart 2011. Het budget was toen 1,4 miljard euro, maar inmiddels is er al 3,1 miljard aan het project uitgegeven.

Video: Opnieuw vertraging oplevering Noord-Zuidlijn 

Kosten

Litjens verklaart dat met de vertraging ook extra kosten gepaard gaan, maar dat deze passen binnen het budget van 3.1 miljard euro die beschikbaar is voor het project.

In 2009 werd geschat dat de nieuwe metro in Amsterdam in oktober 2017 zou gaan rijden. Donderdag kwam al naar buiten dat de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn waarschijnlijk in de zomer van 2018 zou zijn

De verwachting is dat het project eind juni 2018 helemaal is afgerond. De startdatum van 22 juli is gekozen, omdat op die dag ook de zomerdienstregeling ingaat. ''Daarmee kunnen we de risico's op onvoorziene opstartproblemen voor de reizigers zo beperkt mogelijk houden."

Litjens zei aan het begin van de persconferentie dat er woensdag 13 juli een hoorzitting zal plaatsvinden in de gemeenteraad van Amsterdam waarin experts aan het woord komen over de nieuwe streefdatum.

Lees meer over:
Tip de redactie