Rijkswaterstaat maakt zich al op voor de komende winter en begint vrijdag met het aanvullen van de zoutvoorraad. De voorraad wordt aangevuld tot 200 miljoen kilo en gaat in de opslag in vijf centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten.

Vrijdag arriveert in Kampen een schip dat zout heeft opgehaald bij een Duitse zoutmijn. In totaal is er 50 miljoen kilo zout ingekocht. In het najaar wordt al het materieel getest en winterklaar gemaakt. Chauffeurs van strooiwagens en sneeuwschuivers krijgen een opfriscursus.

Om de gladheid in de winter te bestrijden, heeft Rijkswaterstaat de beschikking over 542 strooiwagens. Er staan 350 sneeuwploegen paraat.

Het wintermaterieel kan binnen twee uur 10.000 kilometer afleggen om alle snelwegen te strooien, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen (die bij benzinestations). Als alle wagens actief zijn, zijn er 1.200 mensen in touw.

De afgelopen winter is tijdens 9.774 ritten in totaal 41 miljoen kilo zout gestrooid. Er is 737.000 kilometer gereden, meldt Rijkswaterstaat, en dat is zeventien keer de wereld rond.